Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Calderón aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid

Datum : 13/10/2011
Land : Mexico

Calderón aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid

De Mexicaanse president Felipe Calderón moet misschien voor het Internationaal Strafhof in Den Haag verschijnen om zich te verantwoorden voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Een groep Mexicanen bestaande uit activisten, academici en intellectuelen heeft afgelopen dinsdag bevestigd dat ze een aanklacht in gaat dienen tegen de president. 

Naast de president worden ook enkele grote drugsbazen, hoge politici en burgers beschuldigd van “het beschadigen van de maatschappij en het schenden van de mensenrechten, met name die van sociaal zwakkeren als migranten en vrouwen.”

De beschuldiging is gebaseerd op de oorlog tegen de drugskartels die Calderón begon in december 2006. Als resultaat van die oorlog “beleeft México een humanitaire ramp met meer dan 50.000 doden, 230.000 vluchtelingen en 10.000 verdwijningen.”, aldus een advocaat van de eisers. 

De aanklacht tegen de president zal komend voorjaar worden aangeboden, ondersteund met 20.000 handtekeningen van burgers aan de voorzitter van het Internationaal Strafhof, Luis Moreno Ocampo. Een woordvoerder van de eisers lieten weten dat voor Den Haag is gekozen omdat dit hof verdachten individueel verantwoordelijk stelt. Afgelopen mei hebben burgers en juristen een nieuw verzoek ingediend bij het Mexicaans Hooggerechtshof om de wandaden van de staat en de kartels te onderzoeken maar op dat verzoek is nooit gereageerd. 

Bron : El País
Bookmark and Share


Terug