Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Calderón roept op tot steun in strijd tegen drugskartels

Datum : 06/05/2011
Land : Mexico

Calderón roept op tot steun in strijd tegen drugskartels

President Felipe Calderón van Mexico heeft in een gepassioneerde speech op de nationale televisie het Mexicaanse volk opgeroepen om zijn oorlog tegen de drugsbendes in het land te steunen. Deze oorlog duurt al vier jaar en terugtrekken is geen optie, aldus Calderón.

Dat de president nu met deze oproep komt is niet toevallig. De kritiek op zijn beleid neemt de laatste tijd steeds meer toe, naarmate ook het aantal slachtoffers van de oorlog blijft stijgen. Zo was de afgelopen maand de bloedigste maand van de laatste jaren in Mexico. Ook is er een vier dagen durende stille mars onderweg naar Mexico Stad, die daar na het weekend aan zal komen. Deze mars werd georganiseerd door Javier Sicilia, wiens zoon in maart werd vermoord in een aanval die wordt toegeschreven aan de drugsbendes. Sicilia, een bekend poëet, essayist en journalist in Mexico, is sindsdien het gezicht van geworden van de anti-geweld beweging. Zijn kritiek op het beleid van Calderón, of zoals Sicilia het noemt, diens ‘domme strategie’ tegen de kartels heeft veel vredesdemonstraties geïnspireerd. Er zijn al aankondigingen van meerdere stille marsen in andere steden in het land.

Calderón blijft echter volhouden dat de strijd door moet gaan. Hij kondigde in zijn speech onder meer aan dat hiervoor hervormingen nodig zijn in het politie- en justitieapparaat, zodat deze efficiënter en transparanter worden. Ook gaf hij aan dat dit veel tijd zou vergen. ‘Maar het is de moeite waard, want het is de enige stevige en blijvende basis voor de toekomst’, aldus de president.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug