Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Canada en de VS leggen nieuwe economische sancties en reisrestricties op tegen Venezuela

Datum : 26/09/2017
Land : Venezuela

Canada en de VS leggen nieuwe economische sancties en reisrestricties op tegen Venezuela

Opnieuw reageert de internationale gemeenschap op het controversiële regime van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, die er alles aan doet om aan de macht te blijven. Zowel Canada als de Verenigde Staten hebben nieuwe sancties aangekondigd.

Op 22 september kondigde de Canadese regering sancties aan tegen hooggeplaatste regeringsfunctionarissen, waaronder president Maduro, voor hun “antidemocratische gedrag”. Dit betekent dat activa als ontroerend goed, bankrekeningen en investeringsportefeuilles in Canada van deze personen zullen worden bevroren. Ook is het verboden voor Canadezen binnen en buiten Canada om met hen zaken te doen. De veertig personen zijn volgens Canada verantwoordelijk voor de verslechtering van de democratie en het ontstaan van een dictatuur. De Canadese minister van Buitenlandse Zaken zegt niet slechts toe te willen kijken tijdens de aanhoudende crisis in het land.

In augustus van dit jaar zetten de Verenigde Staten een soortgelijke stap. Zij legden economische sancties op naar aanleiding van de formatie van een controversiële Grondwetgevende Raad begin augustus. De regeringsgezinde leden van deze raad zetten het parlement, dat beheerst wordt door de oppositie, opzij. Daarnaast kondigde het Witte Huis zondag 24 september nieuwe reisbeperkingen aan voor onder andere Noord-Korea en Venezuela. President Trump geeft aan de veiligheid en de interesses van de Verenigde Staten en zijn volk te moeten beschermen. De restricties gelden alleen voor bepaalde Venezolaanse ambtenaren en hun familieleden. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken beschrijft de beperking als een “vorm van psychologisch en politiek terrorisme”. 

Bron : BBC, Reuters
Bookmark and Share


Terug