Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Canada sluit ambassade in Venezuela tijdelijk

Datum : 03/06/2019
Land : Uruguay

Canada sluit ambassade in Venezuela tijdelijk

Canada heeft aangekondigd haar ambassade in de Venezolaanse hoofdstad tijdelijk te zullen sluiten. De genoemde reden is dat de Venezolaanse overheid van president Nicolas Maduro "stappen heeft genomen die het moeilijk maken voor buitenlandse ambassades om hun werk te doen."

Canada is een van de meer dan vijftig landen die oppositieleider Juan Guaidó erkend hebben als de huidige president van Venezuela. Canadezen in Venezuela moeten vanaf nu naar buurland Colombia reizen om de steun van een ambassade te ontvangen.

De Canadese minister van Buitenlandse Zaken Chrystia Freeland zegt dat de Venezolaanse overheid "geen keuze" heeft overgelaten, omdat de visums van Canadese diplomaten eind deze maand zouden verlopen. De visums konden niet vernieuwd worden omdat Canada "niet langer in de positie verkeerd om diplomaten te accrediteren onder het regime van Maduro." Freeland zei tevens dat de status van Venezolaanse diplomaten in Canada benoemd door de regering van Maduro onderzocht zal worden.

Canada is een belangrijk lid van de zogeheten Lima Groep, een regionaal blok dat in 2017 werd opgericht om een oplossing te vinden voor de crisis in Venezuela. Ze beschuldigen Maduro ervan een "illegaal en dictatoriaal" regime te leiden en roepen hem op om af te treden.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug