Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Capriles steunt Colombia en neemt afstand van Iran

Datum : 03/10/2012
Land : Venezuela

Capriles steunt Colombia en neemt afstand van Iran

De Venezolaanse oppositieleider Henrique Capriles belooft Colombia te steunen bij de vredesonderhandelingen met de rebellengroep FARC en afstand te nemen van Iran. Dit in geval hij de presidentsverkiezingen op 7 oktober gaat winnen van zittend president Hugo Chávez. De twee zijn verwikkeld in een nek aan nek race.

De regering van buurland Colombia is van plan deze maand in Oslo vredesbesprekingen te beginnen met de guerillagroep FARC om een einde te maken aan een halve eeuw gewapend conflict. De regering van Chávez, die er door Bogotá van is beschuldigd in het verleden de rebellen te hebben gesteund, staat achter de vredesbesprekingen.

Dit heeft geleid tot speculaties dat een overwinning van de oppositie in Venezuela schadelijkzijn voor de vooruitzichten op vrede in Colombia. Maar Capriles heeft dit ontkend. “Een regering die door ons wordt geleid, zou het Colombiaanse vredesproces versnellen. Een progressieve regering in Venezuela zal niet langer een toevluchtsoord zijn voor rebellen en gewapende groepen”, zei hij afgelopen maandag op een persconferentie in Caracas. “We hebben nu een regering die handlanger is van de Colombiaanse rebellen. Dat gaat veranderen.”

Capriles, die de sterkste tegenstander is die Chávez in veertien jaar tijd heeft gehad, heeft de Colombiaanse prsident Juan Manuel Santos onlangs in Bogotá ontmoet. Capriles liet ook weten dat hij de vrijlating zou eisen van zo’n dertig Venezolanen die in Colombia zijn ontvoerd en dat hij een einde zou maken aan alle directe contacten met de rebellen.

Volgens de zes grootste peilingbureaus geven de meeste Venezolanen de voorkeur aan Chávez. Maar Capriles kruipt steeds dichterbij dankzij een energieke campagne. De 40 jarige ex-gouverneur zou dan de jongste Venezolaanse president worden. Capriles is ook van plan buitenlandse relaties met landen als Iran “Wat hebben we gemeen met Iran, behalve olie?” Verder wil met de Cubaanse president Raul Castro spreken over de aanwezigheid van 40.000 Cubaanse arbeiders die in Venezuela zijn in ruil voor de levering van olie. Tenslotte zal hij geen wapens meer kopen van Rusland.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug