Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Capriles wil nieuwe verkiezingen Venezuela

Datum : 26/04/2013
Land : Venezuela

Capriles wil nieuwe verkiezingen Venezuela

Het is twee weken na de presidentsverkiezingen in Venezuela, maar de onrust in het land is nog niet bedaard. Er hebben verschillende protesten plaatsgevonden, waarbij negen mensen om het leven zijn gekomen. Op 1 mei staan, zowel door de regering als door de oppositie, nog meer protesten gepland.

Vorige week vroeg oppositieleider Capriles (zie foto) om een hertelling van de stemmen, waarin de Nationale Electorale Raad (NEC: Consejo Nacional Electoral) uiteindelijk toestemde. Gisteren liet Capriles echter weten, tijdens een interview bij de prive-omroep Globovision, dat hij heeft besloten de hertelling van de stemmen door het NEC te gaan boycotten. Volgens Capriles voldoet de hertelling niet aan de noodzakelijke vereisten, zoals de controle van handtekeningen en vingerafdrukken op de stembiljetten, waardoor de revisie van de stemmen oneerlijk en "een grap" is geworden. Bij het hoger gerechtshof wil Capriles de verkiezingen van half april ongeldig laten verklaren en nieuwe verkiezingen uit laten schrijven.

De overheid beschuldigt Capriles en de oppositie van het veroorzaken van meer geweld en onrust na de verkiezingen. Er is door de staat een commissie opgezet om Capriles' verantwoordelijkheid te onderzoeken voor het aanwakkeren tot een mogelijke coup. Volgens de oppositie zijn veel van de geweldsmeldingen na de verkiezingen in scene gezet door de overheid om de oppositie in een kwaad daglicht te stellen.

Bron : El País, El Nuevo Herald, BBC Mundo, CNN
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug