Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Capriles wint voorverkiezingen Venezuela

Datum : 13/02/2012
Land : Venezuela

Capriles wint voorverkiezingen Venezuela

Henrique Capriles heeft de voorverkiezingen voor het presidentsschap van Venezuela gewonnen. Nadat 95 procent van de stemmen waren geteld, werd duidelijk dat Capriles afgelopen zondag makkelijk won. Capriles kreeg 62 procent van de stemmen. In oktober zal hij tegenover Chávez staan.

Capriles, 39 jaar oud, ziet zichzelf als een centrumlinkse kandidaat en heeft geprobeerd een beroep te doen op stemmers in het gehele politieke spectrum. “Vandaag heeft ons volk gesproken”, verklaarde hij zondagavond laat tegenover de menigte van juichende supporters. Hij riep op tot eenheid en beloofde aan de slag te gaan voor alle Venezolanen.

Capriles’ grootste tegenstander, Pablo Perez, kreeg circa 30 procent van de stemmen. Hij en de vier anderen die zich verkiesbaar hebben gesteld voor het presidentschap zijn het over een ding eens: zij zullen allen degene steunen die de verkiezingen gaat winnen. Analisten zeggen dat dit front tegen Chávez wel eens het belangrijkste wapens zou kunnen worden in de politieke strijd gedurende de periode voor de presidentiële verkiezingen in oktober. “De oppositie heeft beseft dat wanneer zij zich niet verenigen, zij Chávez nooit kunnen verslaan”, werd vóór de verkiezingen verklaard door Federico Welsch, professor aan de Simon Bolivar Universiteit in Caracas. “Na zondag zal president Chávez een tegenstander hebben met een gezicht en een naam. Het lijkt alsof de oppositie dit keer echt de mogelijkheid heeft om te winnen. Het is niet erg waarschijnlijk, maar er is een kans.”

Aanhangers van Chávez hebben de oppositie neergehaald door te verklaren dat er geen twijfel is dat de huidige president zal zegevieren in oktober. Chávez zelf heeft herhaaldelijk de successen van zijn regering genoemd en beargumenteert dat er minder armoede is in Venezuela en dat sociale programma’s zijn toegenomen. Hij beweert er vertrouwen in te hebben dat hij de verkiezingen in oktober zal winnen, maar heeft toegezegd dat hij een stap terug doet als dit niet zo is. “Als ik tijdens de verkiezingen op 7 oktober verlies, zal ik dat als eerste erkennen. Ik zal de regering afdragen en de ambtenaren en degenen in het leger, van de meest bescheiden tot de meest radicale personen, verzoeken om het mandaat van het volk te gehoorzamen”, zei Chavez vorige maand.

Bron : CNN
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug