Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Cariben: Enorme schulden door natuurrampen

Datum : 20/05/2018

Cariben: Enorme schulden door natuurrampen

Als gevolg van natuurrampen kijken de Caribische eilanden aan tegen een schuldenberg van meer dan 42 miljard dollar. Ze gaan die nu proberen te verkleinen. De Economische Commissie voor Latijns Amerika en de Cariben (Cepal), de belangrijkste VN-organisatie in de regio, gaat de Caribische eilanden nu helpen die zeer hoge buitenlandse schulden af te bouwen. Dat kondigde secretaris-generaal Alicia Bárcena aan in de Cubaanse hoofdstad Havana, na afloop van de jaarlijkse Cepal-conferentie die daar vorige week plaatsvond.

Volgens het regionale agentschap is de zware schuldenlast van de subregio te wijten aan de ‘hoge kosten die deze landen hebben moeten dragen door de impact van natuurrampen’, zegt Bárcena. "De gemiddelde jaarlijkse verliezen door natuurrampen in de Cariben worden geschat op 3 miljard dollar, waarvan vooral de sociale en productiesectoren het slachtoffer zijn", meldt het rapport The Caribbean Outlook 2018. De andere Latijns-Amerikaanse landen kenden sinds de wereldwijde crisis van 2008-2009 periodes van economische groei, maar ‘de groei van de Caraïbische economieën blijft laag’, aldus het document.

Verschillende Caribische eilanden vallen in de categorie van middeninkomenslanden. Daardoor ‘komen ze niet aanmerking voor ontwikkelingshulp, concessionele fondsen of een speciale behandeling in commerciële aangelegenheden’, een probleem waarmee ook andere Latijns-Amerikaanse landen kampen, aldus Bárcena. De Cepal is daarom van plan een fonds te creëren dat de financiële veerkracht van de eilanden moet versterken.

Milieuproblemen vormden de hoofdbrok tijdens deze Cepalbijeeenkomst. Bijna 17 procent van alle 10.271 natuurrampen in de periode 1970-2010 deden zich voor in Latijns Amerika en de Cariben.

Bron : MO*,IPS
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug