Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Vrije tijd & Toerisme

Cariben willen klimaatneutrale vakantiebestemming worden

Datum : 22/12/2012

Cariben willen klimaatneutrale vakantiebestemming worden

Vier Caribische landen gaan als modelproject hun uitstoot in kaart brengen en maatregelen nemen om de voetafdruk van het toerisme te verkleinen. Drie jaar geleden tekende het Caribbean Community Climate Change Centre (CCCCC) in Belize een akkoord voor 1,8 miljoen dollar (1,4 miljoen euro) met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank om de toeristische sector te wapenen tegen de klimaatverandering, en van de Cariben een klimaatneutrale bestemming te maken. 

De vier landen van het proefproject zijn de Bahama's, Trinidad en Tobago, Belize en Guyana. Ze werden gekozen omdat ze sterk afhankelijk zijn van toerisme en verschillende diensten aanbieden, gaande van cruises op de Bahama's, diepzeeduiken in Belize, kleinschalige ecotoerisme in Guyana tot resorts in Tobago.

"Het project is zeer geslaagd. We kunnen er lessen uit trekken voor complexere bestemmingen zoals Jamaica en Barbados", zegt Tyrone Hall, communicatiespecialist van CCCCC. "Concreet gingen we op zoek naar manieren om de uitstoot van het toerisme te verminderen, bijvoorbeeld door in hotels bewegingssensoren te plaatsen om energie te besparen en gebouwen efficiënter te maken." Volgens programmacoördinator Earl Green is het vooral belangrijk om de geschikte financieringsmechanismen te vinden. Hij denkt aan goedkope leningen, koolstofhandel, leningen aan markttarieven, het uitgeven van aandelen en beleidsmaatregelen zoals subsidies en belastingverrekening.

"Veel van deze mechanismen zijn vooral geschikt voor grootschalige projecten, terwijl voor kleinere projecten een of twee financieringsbronnen volstaan", aldus Green. "Met de tool kunnen de modeleilanden nu inloggen en direct hun uitstoot van broeikasgassen bekijken. Ze kunnen zelfs hun emissies in de toekomst voorspellen. Het grote voordeel is dat deze landen hun ecologische voetafdruk van het toerisme ook kunnen vergelijken met andere eilanden. Hier liggen mogelijkheden op het vlak van kennisoverdracht", zegt Hall.

Dillon Consulting, dat als consultancybedrijf betrokken is bij het project, schrijft in zijn rapport dat energie-efficiëntie en de ontwikkeling van hernieuwbare energie een groot potentieel hebben om de uitstoot van de toeristische sector te verminderen. "De inspanningen op dit vlak kunnen aanzienlijk bijdragen tot de ontwikkeling van een koolstofarm toerisme in de Cariben."

Bron : MO*, IPS, CCCCC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug