Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Caribische diplomaat gestikt door halter

Datum : 24/06/2016

Caribische diplomaat gestikt door halter

John Ashe, afkomstig van de Caribische eilandrepubliek Antigua en Barbuda en van 2013 tot 2014 voorzitter van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, is gisteren dood gevonden in zijn woning in Dobbs Ferry, New York. Volgens plaatselijke autoriteiten is hij om het leven gekomen doordat hij tijdens het gewichtheffen in zijn huis een halter op zijn keel kreeg.

Ashe, 61, werd in oktober vorig jaar gearresteerd op verdenking van corruptie ten tijde van zijn ambassadeurschap bij de VN namens Antigua en Barbuda. Hij zou 1,3 miljard dollar in steekpenningen aangenomen hebben van Chinese zakenlieden. Zes anderen werden samen met Ashe gearresteerd, drie van hen hebben inmiddels bekend.

Volgens de aanklacht heeft Ashe meer dan 500.000 dollar aangenomen van makelaar Ng Lap Seng uit Macao, om de steun van de VN te verwerven voor een conferentiecentrum dat Ng’s bedrijf in deze Chinese stad wilde bouwen. Daarnaast zou hij van andere Chinese zakenlieden 800.000 dollar aangenomen hebben om hun belangen zowel bij de VN als in Antigua en Barbuda te ondersteunen.

Ten tijde van zijn overlijden was Ashe echter alleen nog maar aangeklaagd op beschuldiging van belastingfraude, hangende de vraag of zijn diplomatieke onschendbaarheid hem beschermde tegen een aanklacht wegens omkoping of niet. Ashe had zichzelf onschuldig verklaard aan de ten laste gelegde belastingfraude, maar tijdens een zitting op 9 mei verklaarden de aanklagers dat ze met nieuwe beschuldigingen in de zaak-Ashe zouden komen.

Ook de zaak tegen Ng en diens assistent Jeff Yin, die volgens het Openbaar Ministerie, geholpen zou hebben om Ashe om te kopen, loopt nog. Beiden hebben verklaard onschuldig te zijn.

Ashe laat een vrouw en twee kinderen na. In een verklaring verspreid door zijn advocaten, meldde zijn familie: “We zullen zijn vriendelijke karakter, zijn rust en zijn aanstekelijke glimlach voor altijd missen.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug