Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Caribische landen op zoek naar olie

Datum : 24/12/2015

Caribische landen op zoek naar olie

Caribische landen moeten mogelijk op zoek naar alternatieve oliebronnen, nu de Venezolaanse oppositie heeft aangekondigd de overeenkomst onder PetroCaribe te willen herzien. De oppositie behaalde een tweederde meerderheid bij parlementsverkiezingen op 6 december. 

Vóór de verkiezingen benadrukte de Venezolaanse president Nicolás Maduro tijdens een bezoek aan St. Vincent en de Grenadines dat PetroCaribe meer was dan alleen een akkoord over energie. “Er moet geen twijfel over bestaan dat PetroCaribe de ruggengraat is van de energie, de sociale en economische ontwikkeling van onze regio.”

Maduro heeft nu te maken met een meerderheid van de oppositie in het parlement, die PetroCaribe kritisch wil bekijken. Een belangrijk parlemenslid, Tomas Guanipa, zei dat de olie van Venezuela voor de Venezolanen was. “We kunnen niet twintig jaar doorgaan met de verkoop van olie als we zelf direct voorraden nodig hebben.” 

Volgens analist Arvel Grant uit Antigua heeft PetroCaribe een belangrijke invloed op de regio. “Het is van fundamenteel belang voor de overleving van de crisis in de meeste Caribische landen de afgelopen acht jaar”, aldus Grant. “Een verandering van de overeenkomst zal waarschijnlijk lastig zijn voor de meeste landen.”

De premier van Saint Vincent & de Grenadines, Ralph Gonsalves, meent dat PetroCaribe belangrijk is, maar dat het land andere opties heeft. “Tegen het eind van 2018 verwacht ik dat 80 procent van de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare energie”, zei hij. 

Samen met Cuba en de Dominicaanse Republiek hebben tien van de vijftien landen die lid zijn van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), een overeenkomst onder PetroCaribe. Hiertoe horen Antigua & Barbuda, de Bahama’s, Belize, Dominica, Grenada, Jamaica, Saint Lucia, Saint Vincent & de Grenadines en Saint Kitts & Nevis.

 

Bron : Caribbean News Now
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug