Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Caribische landen verzekeren zich tegen klimaatrisico's

Datum : 04/10/2010

CARIBEN - Zestien landen in de Caraïben beheren samen een verzekeringsfonds dat vergoedingen uitbetaalt in geval van natuurrampen. Het model laat toe het maximum te halen uit de internationale klimaatsteun die van Noord naar Zuid begint te stromen. De Caribbean Catastrophe Risk Insurance Facility (CCRIF), een instelling op de Kaaimaneilanden, die beheerd wordt door zestien Caraïbsche landen, is het eerste en voorlopig enige regionale fonds dat zijn leden vergoedt voor de schade die orkanen, overstromingen of aardbevingen aanrichten. De eilandstaten in de Stille Oceaan overwegen een soortgelijk initiatief.
Veel landen houden hun hart vast voor de gevolgen van natuurrampen die frequenter dreigen te worden door de opwarming van de aarde. Volgens een studie die de CCRIF in augustus publiceerde, loopt Jamaïca nu al het risico per jaar 6 procent van zijn bruto binnenlandse product (bbp) kwijt te raken als gevolg van stormen, stormtij en overstromingen in het binnenland. In het slechtste geval kan die schade oplopen tot 9 procent van het bbp.
Ook in Caraïbische landen als Anguilla, Antigua en Barbuda, Barbados, Bermuda, de Kaaimaneilanden, Dominica, en St. Lucia is het risico groot dat het natuurgeweld de nationale welvaart met minstens 1 procent aantast. De schade verschilt van eiland tot eiland, afhankelijk van de ligging in de regio, het reliëf, de kwetsbaarheid van de kusten en het economisch belang van sectoren die veel te lijden hebben onder onweer. Orkanen richten veruit het grootste deel van de schade aan, terwijl in laaggelegen gebieden ook overstromingen voor veel onheil zorgen. Het effect van de klimaatverandering in de regio is te vergelijken met een ernstige economische recessie die nooit meer ophoudt, schrijven de auteurs van de studie. Maar het goede nieuws is dat 90 procent van de te verwachten schade kan worden opgevangen door goede aanpassingsmaatregelen, verzekeringen inbegrepen.
(IPS)
 

Bookmark and Share


Terug