Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Caribische vrouwen meer scholing maar lager betaald

Datum : 23/10/2012

Caribische vrouwen meer scholing maar lager betaald

Het verschil in lonen tussen mannen en vrouwen in het Caribische Gebied en Latijns-Amerika blijft groot ondanks dat vrouwen langer onderwijs volgen dan mannen en meer zijn gaan verdienen. Dit blijkt uit een studie van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank getiteld: New Century, Old Disputes. Vrouwen bezetten slechts 33 procent van de beter betaalde banen in de regio. 

New Century, Old Disputes vergeleek achttien Caribische en Latijns-Amerikaanse landen. Er is ook onderzoek gedaan naar loonverschillen bij etnische minderheden in de regio. Ondanks dat de het loonverschil tussen 1992 en 2007 gedaald is van 25 naar 17 procent is het verschil nog steeds groot. In banen in de architectuur, recht of techniek is de loonkloof het grootst en vrouwen zijn geneigd om liever in de psychologie, onderwijs of verpleging aan de slag te gaan.

De schrijver van de studie, IDB-specialist in het onderwijs Hugo Nopo, zegt dat " Het proces om deze kloof te sluiten, gaat traag mede door misleide stereotypen over de rol van mannen en vrouwen niet alleen thuis maar ook op het werk. Vrouwen zijn geneigd deeltijds te werken, dit maakt het mogelijk maakt voor vrouwen om te participeren in de arbeidsmarkt, en te zorgen voor kinderen maar dit komt tot uiting in lagere lonen. Daar bovenop blijkt dat vrouwen meestal op latere leeftijd de arbeidsmarkt betreden en er onregelmatig aan deelnemen om bijvoorbeeld de kinderen op te voeden. Dit kan hun ervaring en professionele ontwikkeling afschrikken, waardoor de loonkloof toeneemt met de leeftijd".

Een eerlijkere verdeling van huishoudelijke taken, het stimuleren van vrouwen om wetenschap en wiskunde te studeren en het treffen van maatregelen om vrouwen een betere kans te bieden om te participeren in de arbeidsmarkt zouden volgens de studie bijdragen aan het verkleinen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. 

Bron : Star Nieuws
Bookmark and Share


Terug