Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Caricom scherp over herziene EU-blacklist

Datum : 30/03/2019
Land : Barbados

 Caricom scherp over herziene EU-blacklist

De Caribische Gemeenschap (Caricom) heeft de herziene blacklist van de Europese Unie (EU) scherp veroordeeld. Vijf Caricom-leden zouden zich volgens de Economische Financiële Raad van de EU schuldig maken aan "schadelijke belastingregelingen". Barbados, Belize, Dominica, Bermuda en Trinidad & Tobago komen op de herziene zwarte lijst voor. Zeven andere Caricom-landen, Antigua en Barbuda, de Bahama's, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia, Anguilla, de Britse Maandeneilanden en Caymaneilanden zijn op een monitoringslijst geplaatst.

"Het verhaal dat de EU-raad heeft gegeven om de opname van de landen op de zwarte lijst te ondersteunen, is schromelijk misleidend en geeft een verkeerd beeld van de reactie van onze leden sinds de eerste notering in december 2017," zegt de Caricom in een verklaring. "Deze hernieuwde aanval op de economische vooruitzichten van onze lidstaten vormt een inbreuk op ons soevereine recht op zelfbeschikking n het belang van de Caricom-bevolking."

Zij voegt eraan toe dat de etikettering als "niet-coöperatieve belastingjurisdicties" onherstelbare reputatieschade heeft aangericht aan de kleine, zeer kwetsbare Caricom-lidstaten. Het wordt volgens het Caricom Secretariaat duidelijk dat de acties van de Ecofin-Raad bedoeld zijn "om de financiële sector in onze lidstaten te vernietigen, zelfs als we proberen onze veerkracht in al onze economische sectoren op te bouwen om onze inherente kwetsbaarheden te verzachten."

In de verklaring zegt de Caricom dat ze zich zorgen maakt dat "de strategie voor goed beheer van belastinggoederen" van de EU zich begint te beperken tot "mededingingsverstorend gedrag gericht op de decimering van de sector van de internationale zakelijke/financiële dienstverlening in het Caribisch gebied. Caricom-lidstaten hebben te goeder trouw gehandeld door deze "flagrante actie van de Europese Unie" te verzachten en tegelijkertijd de gedeelde waarden en beginselen te handhaven die ten grondslag liggen aan de actie-agenda van de Verenigde Naties Addis Abeba. Deze beginselen benadrukken onder meer gedeelde verantwoordelijkheid, wederzijdse verantwoording, eerlijkheid, solidariteit en verschillende en evoluerende capaciteiten over het mobiliseren van middelen om de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling te realiseren.

Het proces van betrokkenheid dat zich heeft voorgedaan tussen de Caricom-lidstaten en de EU, met name vanaf het laatste deel van 2017 tot heden, is helaas verstoken gebleven van de gedeelde waarden die onze relatie in de voorafgaande jaren hebben geïnformeerd, gaat de verklaring verder. Er is een duidelijke terugkeer naar de tijd dat het moederland beleidsmaatregelen oplegde aan de kolonies. De Caribische Gemeenschap zegt dat ze deze schadelijke ontwikkeling betreurt en zich al blijven verzetten tegen deze achterwaartse benadering van de EU.

Bron : StarNieuws
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug