Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

CARICOM: 'Stop deportaties van Haïtianen'

Datum : 25/06/2015

CARICOM: 'Stop deportaties van Haïtianen'

De Caribische gemeenschap, CARICOM, heeft een beroep op de Dominicaanse Republiek gedaan om de deportatie van duizenden Dominicanen van Haïtiaanse afkomst te stoppen en zo een zware humanitaire crisis in de regio te voorkomen.

Door een uitspraak van het Grondwettelijk Hof in 2013 wordt het burgerschap van veel inwoners van de Dominicaanse Republiek in twijfel getrokken. Veel inwoners die in de Dominicaanse Republiek geboren zijn en Haïtiaanse ouders hebben, lopen tegen obstakels aan bij het verkrijgen van de juiste documentatie om zich te registreren voor het Nationale Regularisatie Plan. Vorige week riep de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties het land op deze inwoners niet te deporteren. “De mogelijkheid dat ze kunnen worden uitgezet naar Haïti, een land waarvan ze geen staatsburger zijn en waar velen geen familie hebben of de taal spreken is extra reden tot bezorgdheid”, aldus CARICOM.

In het verleden heeft de regering van de Dominicaanse Republiek onofficiële schattingen gehanteerd van 1 miljoen Haïtianen die in het land zouden leven. De Dominicaanse Republiek maakt nog geen deel uit van CARICOM, maar heeft lidmaatschap hiervan aangevraagd.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug