Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Caricom wil herstelbetalingen slavernij

Datum : 09/07/2013
Land : Suriname

Caricom wil herstelbetalingen slavernij

De Caribische landen, verenigd in de Caricom, gaan de krachten bundelen om bij hun vroegere kolonisatoren herstelbetalingen te eisen voor de schade aangericht in de slavernijperiode. Dat hebben de regeringsleiders van de vijftien Caricom-landen eind vorige week tijdens een politieke top in Trinidad & Tobago afgesproken, aldus een verklaring van Caricom maandag. 

Ook Suriname maakt deel uit van de Caricom. De Surinaamse president Desi Bouterse zit in een commissie die het politieke traject zal coördineren. Vorige week nog riep Bouterse het Surinaamse volk op om Nederland te vergeven voor het slavernijverleden en niet te veel achterom te kijken. Die uitspraak werd hem niet in dank afgenomen door organisaties die bij de Nederlandse regering hebben aangeklopt voor excuses en financiële compensatie.

Het is de bedoeling dat alle lidlanden van de Caricom in hun eigen land gaan werken aan vergroting van de bewustwording van het belang van herstelbetalingen.

Bron : ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug