Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Caricom-leiders willen af van Trinidadiaanse luchtvaartsubsidie

Datum : 15/05/2013

Caricom-leiders willen af van Trinidadiaanse luchtvaartsubsidie

Een aantal Caricom-leiders vindt dat de regering van Trinidad & Tobago moet stoppen met de subsidies aan staatsmaatschappij Caribbean Airlines. Behalve dat er sprake is van oneerlijke concurrentie, druist de overheidssubsidie volgens hen ook in tegen het Caricom-verdrag en het Caricom-luchtvaartverdrag.

Vanwege de subsidie lijdt vliegmaatschappij Liat enorme verliezen, omdat passagiers overwegend kiezen voor de goedkopere vliegtickets van Caribbean Airlines, aldus premier Ralph Gonsalves van Saint Vincent & de Grenadines (zie foto). Liat is eigendom van Antigua & Barbuda, Dominica, Saint Vincent & de Grenadines en Barbados. Hij gaat deze zaak aankaarten bij premier Kamla Persad-Bissessar van Trinidad, wanneer de Caricom-leiders eind deze maand in Port-of-Spain bij elkaar komen met vicepresident Joe Biden van de Verenigde Staten.

Gonsalves stelde maandag tegenover journalisten, na een aandeelhoudersvergadering op Barbados, dat Liat in de periode 2008 tot en met 2012 106 miljoen US dollar heeft uitgegeven aan brandstof. Had het bedrijf gesubsidieerde brandstof, zoals Caribbean Airlines, zou dat slechts 43,6 miljoen US dollar zijn. Liat betaalt gemiddeld 127 US dollar voor een vat brandstof tegenover de 53 US dollar die Caribbean Airlines betaalt. In dezelfde periode zijn zeker 78.000 Liat-klanten overgestapt op Caribbean Airlines. Het verlies door de vermeende oneerlijke concurrentie komt neer op 10,2 miljoen Amerikaanse dollar, rekent premier Gonsalves voor.

Bron : De Ware Tijd
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug