Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Carlos Alvarado verkozen tot president Costa Rica

Datum : 04/04/2018
Land : Costa Rica

Carlos Alvarado verkozen tot president Costa Rica

Tijdens de tweede ronde van de Costaricaanse verkiezingen afgelopen zondag is Carlos Alvarado Quesada, de 38-jarige leider van de centrum-linkse partij Partido Acción Ciudadana (PAC), er met de winst vandoor gegaan. Hij versloeg zijn naamgenoot maar politiek fel tegenstander, de Evangelische priester Fabricio Alvarado Muñoz (43) van de christelijke Partido Restauración Nacional (PRN), en behaalde 60 procent van de stemmen. Hij wordt daarmee de jongste president ooit in Costa Rica.

De verkiezingen werden gedomineerd door het thema homohuwelijk, nadat het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens legalisering van dit huwelijk hadden geëist. Fabricio Alvarado Muñoz schoot omhoog in de polls toen hij beloofde zich te verzetten tegen deze uitspraak, en kwam onverwacht in de tweede ronde terecht. Met een polariserende campagne en opzwepende toespraken probeerde hij de doorgaans zo gematigde Costaricanen te verleiden tot een onverwachte politieke keuze: het geloof was eerder geen grote factor in de verkiezingen van het Midden-Amerikaanse land. Zijn gebrek aan ervaring en visie op andere belangrijke onderwerpen (zoals de torenhoge staatsschuld) heeft hem mogelijk opgebroken.

Carlos Alvarado Quesada is een succesvol schrijver en was minister van Arbeid en Sociale Zekerheid onder de vorige regering van Luis Guillermo Solís, ook van de PAC. Ondanks de grote teleurstelling van de Costaricaanse kiezer in de regering van Solís die volgens velen ‘in vier jaar niets voor elkaar heeft gekregen’ bleek een meerderheid toch weer de voorkeur te geven aan een PAC-president. Alvarado presenteerde zich als een vernieuwer. Waarschijnlijk zijn veel van de meer progressief denkende Costaricanen vooral op hem gaan stemmen uit angst voor een aartsconservatieve regering.

Bron : BBC, The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug