Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Carlos Slim pleit voor driedaagse werkweek

Datum : 20/07/2014
Land : Mexico

Carlos Slim pleit voor driedaagse werkweek

Mensen moeten drie dagen per week werken, elf uur per dag. Hierdoor houdt een mens meer tijd over voor zijn familie en persoonlijke ontwikkeling. Dit zei de Mexicaanse ondernemer en multimiljardair Carlos Slim afgelopen week op een congres in Uruguay.

Een drieëndertig-urige werkweek zou bovendien de werkeloosheid terugdringen, zegt Slim. Het is niet de eerste keer dat de rijkste man ter wereld zich mengt in de discussie over het terugdringen van de werkeloosheid. In 2012 tijdens een vergadering van de Verenigde Naties stelde hij al eens werkweken voor van drieëndertig uur, drie dagen van elf uur, wat vier dagen ruimte laat voor gezin en zelfontplooiing.

Slim’s voorstel kan in Mexico op hoon en bijval rekenen. De econoom Gerardo Esquivel noemt het “gespeend van iedere logica”. Terwijl zijn college Raúl Feliz Ortiz het idee “interessant” noemt. “Het verdient nader te worden bekenen. Slim legt de nadruk op meer vrijetijdsbesteding, maar hoe houdt iemand zich onder een werkdag van elf uur?”

Een werknemer in een winkel van Telmex, eigendom van Carlos Slim, werkt momenteel vijf dagen per week, acht uur per dag. Uit een enquête over arbeidstijdsverkorting, gehouden onder winkelmedewerkers van Telmex, gaf de meerderheid aan geen bezwaar te hebben tegen drie werkdagen van elf uur, maar wél tegen het lagere salaris in combinatie met meer vrije tijd. 

 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug