Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Carnaval: Aandacht voor moord Marielle Franco

Datum : 06/03/2019
Land : Brazilië

Carnaval: Aandacht voor moord Marielle Franco

Bijna een jaar na de nog altijd niet opgehelderde moord op raadslid en LGBT-activiste Marielle Franco lieten feestvierders tijdens het carnaval in Rio de Janeiro zien dat de moord nog niet vergeten is.

Op 14 maart 2018 was Marielle Franco op weg naar huis toen ze samen met haar chauffeur werd doodgeschoten. De moord schokte niet alleen Brazilië, waar tienduizenden mensen de straat op gingen, maar ook de rest van de wereld. Ook in Nederland vond een week na de brute moord een herdenkingsbijeenkomst plaats. Franco had veel betekend voor de rechten van vooral zwarte vrouwen en voor de LGBT-gemeenschap.

Maandagavond werd zij geëerd door de belangrijkste salsaschool van Rio de Janeiro, Manguera, met een zinderende glittershow tijdens de carnavalsoptocht. Feestgangers stroomden het stadion binnen terwijl zij met groene en roze vlaggen zwaaiden met daarop de foto van Franco en leuzen als: “Gerechtigheid voor Marielle”. Franco’s weduwe, Mônica Benício (foto), voegde zich bij de optocht in een T-shirt met het opschrift “Vecht als Marielle”. “Ik ben gekomen om te protesteren, niet om te paraderen”, vertelde zij aan de Braziliaanse krant Extra.

Volgens de Braziliaanse pers hebben onderzoekers verklaard dat Franco en haar chauffeur vermoord zouden zijn door een doodseskader met de naam Escritório do Crime (het Misdaadbureau), een paramilitaire groep die onlangs in verband werd gebracht met een van de zonen van president Jair Bolsonaro. Maar hoewel de gouverneur van Rio de Janeiro, een aanhanger van Bolsonaro, onlangs verklaarde dat de politie de daders op het spoor was, is er nog niemand aangehouden.

Een van de partijgenoten van Franco, David Miranda, zei dat de optocht zowel een eerbetoon aan Marielle Franco was, als een aanklacht. “We willen de wereld eraan herinneren dat er een politieke misdaad heeft plaatsgevonden die nog altijd niet is opgehelderd. Het is nodig dat de wereld hier aandacht aan blijft schenken en ons daardoor helpt om de misdaad op te lossen.” Miranda denkt dat binnenkort bekend wordt wie de trekker heeft overgehaald. “Maar we moeten ook weten wie de opdracht tot haar moord gaf, en waarom”.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug