Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Carter sluit bezoek aan Cuba af met bezoek aan Fidel Castro

Datum : 05/04/2011
Land : Cuba

Carter sluit bezoek aan Cuba af met bezoek aan Fidel Castro

Ze zijn allebei president geweest en zijn allebei ruim de tachtig gepasseerd. Ook beschouwen de twee elkaar als ‘vrienden’,  terwijl hun twee landen nog altijd tegenover elkaar staan. Jimmy Carter bracht vorige week een bezoek aan Fidel Castro bij hem thuis in Havana. Carter was in Cuba voor een gesprek met Raúl Castro en om de Verenigde Staten (VS) en Cuba weer wat dichter bij elkaar te brengen. Belangrijk agendapunt van Carter was de zaak aangaande de Amerikaan Alan Gross die recentelijk tot 15 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld op Cuba voor subversieve activiteiten.

Fidel Castro schreef donderdag in zijn opiniestuk in de staatskrant Granma dat Carter (president van 1977 t/m 1981) tot nu toe de enige Amerikaanse president is geweest die “de sereniteit en de moed had om de relatie tussen zijn land en Cuba ter discussie te stellen”. Carter sprak op zijn beurt van een ontmoeting tussen twee oude vrienden.

De Amerikaanse oud-president gaf voor zijn vertrek naar de VS nog een persconferentie waarin hij aangaf met veel interesse te hebben geluisterd naar zijn verschillende gesprekspartners. Carter had ontmoetingen met de Cubaanse kardinaal Jaime Ortega, maar ook met leden van de oppositie en met mensen van de mensenrechtenbeweging. Tevens sprak hij met de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez en verschillende malen met Raúl Castro, die Carter onder andere de economische hervormingsplannen uitlegde.

Carter bezocht verder ook de familieleden van de vijf Cubanen die in de VS zijn veroordeeld voor spionage. Carter vroeg om amnestie voor de vijf en hij bekritiseerde verder openlijk het embargo dat de VS nog altijd in stand houden tegen Cuba. Aan de andere kant gaf Carter de oppositie een steuntje in de rug en stond hij in voor de onschuld van Alan Gross, die hij tevens bezocht in de gevangenis. Carter zei verder dat hij in een gesprek met president Barack Obama de verschillende punten zou voorleggen die hij met Raúl Castro had besproken.
 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug