Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cartes en Alegre strijden om presidentschap Paraguay

Datum : 18/04/2013
Land : Paraguay

Cartes en Alegre strijden om presidentschap Paraguay

Op donderdagavond zullen de Paraguayaanse presidentskandidaten hun laatste rally houden waarna een 48-uurs verbod van alle electorale activiteiten intreedt,  voorafgaand aan de algemene verkiezingen van zondag.

Twee kandidaten maken de meeste kans: Horacio Cartes van de Colorado-partij en Efraín Alegre van de regerende coalitie onder leiding van de liberalen. Hoewel opiniepeilingen in Paraguay niet altijd betrouwbaar zijn, met name rondom de naderende verkiezingsdag, zijn Cartes en Alegre goed voor bijna 70 procent van de stemmen. Volgens een opiniepeiling van 5 april door de toonaangevende krant ABC Color uit de hoofdstad Asunción leidt zakenman en een van de rijkste mannen van het land Cartes met 37,6 procent, gevolgd door advocaat en oud-minister Alegre met 31,7 procent. Dit betekent een voorlopige voorsprong voor Cartes van 5,9 procent. Maar de liberalen zijn er in geslaagd om de van de Colorado-partij afgesplitste Unace-partij van de voormalige presidentskandidaat Lino Oviedo, die tijdens de campagne bij een helikopterongeval overleed, aan te trekken. Unace trekt volgens de peilingen 7,1 procent van de stemmen in april aan, in vergelijking met 4 procent in maart.

De zittende kandidaat Alegre (50) is een advocaat met vele jaren ervaring in de politiek als minister van Openbare Werken onder President Lugo, totdat hij werd ontslagen. Naar verluid is er 25 miljoen dollar vermist of onvindbaar op de boekhouding van het ministerie bij zijn vertrek. Hij wordt ook beschuldigd van het kopen van een woning die behoorde aan de overleden Lino Oviedo, ter waarde van 12 miljoen dollar. Dit werd als buitensporig opgevat, maar viel ook samen met de mededeling dat Oviedo’s weduwe zich zal inspannen voor de liberale partij.

Horacio Cartes is een zakenman met een enorm imperium aan investeringen op verschillende gebieden, zoals landbouw, graanopslag en de bouw. De laatste tijd is hij opgedoken in overzeese bankpraktijken in belastingparadijzen die op een bepaald moment gebruikt werden om geld wit te wassen. Alegre en mediaberichten wijzen naar een link tussen Cartes en verdovende middelen, witwaspraktijken en criminele bendes die actief zijn aan de grens tussen Paraguay en Brazilië. Zo werd hij gefotografeerd met een beruchte Braziliaanse maffialeider. Volgens ABC Color zette Cartes in 1995 het offshore Amambay Trust Bank op belastingparadijs Cookeilanden op met verscheidene leden van zijn familie als bestuursleden. 

Beide kandidaten ontkennen uiteraard de beschuldigingen en beweren dat ze slechts onderdeel zijn van een smerige campagnestrategie van de concurrentie. Cartes’ Colorado-partij is tijdens de laatste zeven decennia de hegemoniale macht geweest in de Paraguayaanse politiek, maar in 2008 werd de partij voor het eerst verslagen door een coalitie, georganiseerd door de liberalen en met oud-bisschop Fernando Lugo als president. Lugo werd later afgezet als gevolg van “imcompetentie” en werd vervangen door Federico Franco. Hierdoor is Paraguay geschorst van uit de regionale blokken Mercosur en Unasur. Ondanks het feit dat de Colorado-partij in 2008 verloor, heeft deze nog steeds een sterke greep op de overheid, de strijdkrachten en de bureaucratie.

Foto's: Cartes (boven) en Alegre (onder).

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug