Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Cartes wint verkiezingen Paraguay

Datum : 22/04/2013
Land : Paraguay

Cartes wint verkiezingen Paraguay

In Paraguay zijn de presidentsverkiezingen gewonnen door Horacio Cartes van de Colorado partij. Deze conservatieve partij komt hiermee wederom aan de macht nadat ze na 61 jaar regeren het presidentsschap verloor aan ex-president Lugo. Cartes won gisteren met 46 procent van de stemmen. Zijn grootste tegenstander Efraín Alegre kreeg 37 procent van de stemmen. 

De winst van Cartes werd al aangekondigd nadat slechts 81 procent van de stemmen geteld was. Na Alegre bleven de overige vijf kandidaten ver achter. Cartes zei dat hij de president voor alle Paraguayanen wilde zijn: ''Ik kom hier niet om alleen te werken. Dit land zal pas vooruitgang meemaken als we allemaal samenwerken.'' 

In totaal mochten zo'n 3.5 miljoen Paraguayanen gaan stemmen. Door de impeachment van ex-president Lugo vorig jaar werden de verkiezingen nauw in de gaten gehouden door zo'n 500 internationale waarnemers. 

Cartes is een nieuwkomer in de politiek en sloot zich pas in 2009 aan bij de Colorado partij. Hij is tevens een machtige zakenman met belangrijke aandelen in tientallen bedrijven, waaronder een bank, Paraguay's grootste tabaksproducent en verschillende landbouwbedrijven. Volgens medeleden wil hij een ''nieuwe start'' voor de Colorado partij. Naar eigen zeggen ging hij de politiek in omdat hij ''teleurgesteld'' was in de politieke gang van zaken in het land.

De nieuwe president is echter niet onomstreden. Tijdens zijn campagne kreeg hij te maken met verschillende beschuldigingen, onder andere fraude en drugshandel. Hij ontkende echter alles. Ook is Cartes beschuldigd van homofobie toen hij in een radioprogramma zei dat het homohuwelijk ''het einde van de wereld'' zou betekenen. 

Bron : Latin American Herald Tribune, BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug