Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Castro hekelt morele neergang landgenoten

Datum : 10/07/2013
Land : Cuba

Castro hekelt morele neergang landgenoten

De Cubaanse president Raúl Castro heeft de in zijn ogen ‘morele verloedering’ van zijn landgenoten fel bekritiseerd. Tijdens een toespraak afgelopen zondag voor de Nationale Vergadering hekelde hij het afnemend maatschappelijke belang van waarden als eer, fatsoen en decorum. Castro: “Als ik het treurige gedrag eens overpeins, dan denk ik dat ondanks de successen die de Revolutie heeft geboekt op het gebied van onderwijs, we een stap terug hebben gezet op het gebied van onze burgerlijke fatsoensnormen.”

Traditioneel dient de toespraak voor de Nationale Vergadering voor het bekend maken van nieuw beleid. Nu sprak Castro slechts kort over het afschaffen van de dubbele munteenheid en de steun die verschillende Latijns-Amerikaanse landen hadden uitgesproken in de kwestie Snowden om vervolgens zijn aandacht te richten op het kwalijke gedrag van zijn landgenoten. “Ik heb het over zaken als illegale huizenbouw, illegale boomkap, het illegaal fokken en slachten van vee, het aannemen van smeergeld, vloeken en luidruchtigheid, drinken in het openbaar en in het verkeer, illegaal dumpen van afval, je behoefte doen in parken, te laat op werk verschijnen, graffiti en vandalisme, geluidsoverlast, metaaldiefstal, zwartrijden in het openbaar vervoer, negeren van kledingvoorschriften op scholen, algeheel gebrek aan respect voor ouderen, zwangere vrouwen, gehandicapten.” 

President Castro: “Dit gebeurt allemaal voor onze neus. Niemand voelt zich geroepen om dit gedrag te veroordelen of de ander ermee te confronteren. Het is onacceptabel om vulgair gedrag gelijk te stellen aan moderniteit, vooruitgang is iets anders als viezigheid en desinteresse. Deel uitmaken van een samenleving betekent, in de eerste plaats, het accepteren van regels die waken over het respect voor fatsoen en de rechten van je naaste.”

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug