Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Castro verdedigt éénpartij-politiek van Cuba

Datum : 30/01/2012
Land : Cuba

Castro verdedigt éénpartij-politiek van Cuba

De Cubaanse president Raul Castro heeft het éénpartijsysteem verdedigd in een toespraak die hij hield tijdens een conferentie van de regerende Communistische Partij.

Castro zei dat het toestaan van andere politieke partijen Cuba’s onafhankelijkheid en het sociale systeem dat is opgericht door de revolutie in 1959 zou bedreigen. Maar hij zei dat het wel noodzakelijk is om meer democratie en een open debat binnen de Communistische Partij te promoten. Daarnaast bevestigde hij opnieuw dat hij plannen heeft om de politieke termijn te verlagen naar tien jaar.

De tachtig jaar oude president, heeft een wijdverspreide economische reformatie gelanceerd sinds hij de taken van zijn broer Fidel heeft overgenomen in 2008. Maar in zijn toespraak heeft hij alle veranderingen van het éénpartijsysteem van de hand gewezen en bekritiseerde hij “degenen die hoopten dat de conferentie het teken was van ontmanteling van de sociale en politieke veroveringen van de revolutie”.

Castro voegde er aan toe dat degenen die dachten dat Cuba terug zou keren naar een democratie van meerdere partijen “de geschiedenis van constante agressie, economische blokkades, interventie en mediabelegering” negeerden waar Cuba onder moest lijden door de Verenigde Staten.

Hoe dan ook, de president waarschuwde dat corruptie en het falen om “de fouten van het verleden” uit te roeien de meest serieuze bedreiging was voor de toekomst van het socialistische systeem.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug