Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Celstraf voor acht ex-militairen in symbolische zaak

Datum : 17/05/2011
Land : Argentinië

Celstraf voor acht ex-militairen in symbolische zaak

Het Federale gerechtshof in Buenos Aires heeft gisteren acht militairen tot levenslang veroordeeld  voor de Margarita Belén slachting. De rechtszaak tegen de militairen is een van de belangrijkste zaken die justitie in hadden heeft als het gaat om misdaden tegen de menselijkheid. Een verdachte werd vrijgesproken.

De veroordeelde  ex-militairen moeten hun straf uitzitten in een gewone gevangenis. Tegen een ex-politieagent werd door het openbaar ministerie een straf van 20 tot 25 jaar geëist wegens medeplichtigheid, maar hij werd vrijgesproken.

De Margarita Belén slachting vond plaats op dertien december 1976 toen 22 politieke gevangenen en militanten werden gefusilleerd tijdens een gesimuleerde confrontatie.  Naar verluidt werden de slachtoffers vervolgens in een massagraf gegooid langs Route 11, dichtbij het plaatsje Margarita Belén.

De familieleden van de 22 slachtoffers waren net als de Eduardo Luis Duhalde, voorzitter van de mensenrechtenorganisatie Derechos Humanos de la Nación, content met de veroordeling, maar ze drongen er op aan dat de plek met de resten van de slachtoffers gevonden moet worden.

De rechtszaak begon in juni 2010 en in de tussentijd zijn er meer dan 120 getuigen gehoord. De ex-militairen zijn uiteindelijk veroordeeld voor moord verzwaard door verraad, onrechtmatige vrijheidsberoving en gedwongen verdwijning van personen.

Bron : La Nación
Bookmark and Share


Terug