Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Cervantesprijs voor Chileense dichter Nicanor Parra

Datum : 02/12/2011

Cervantesprijs voor Chileense dichter Nicanor Parra

Het Spaanse ministerie van Cultuur heeft op 1 december de Cervantesprijs 2011 toegekend aan de Chileense dichter Nicanor Parra. De Cervantesprijs (125.000 euro) is de belangrijkste literaire prijs in de Spaanstalige wereld, ook wel de Spaanstalige Nobelprijs genoemd.

Nicanor Parra (geboren 1914) geldt als de stichter van de zogenaamde antipoëzie, die breekt met de traditionele pompeuze poëzie. Daarmee was hij een tegenpool van zijn beroemde landgenoot Pablo Neruda. Parra is een van de belangrijkste Spaanstalige dichters, maar is buiten de Spaanssprekende wereld nauwelijks bekend. Onder andere de Chileense romanschrijver Roberto Bolaño is sterk door hem beïnvloed. 

Parra is de broer van Violeta Parra, de belangrijkste Chileense folklorezangeres uit de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij studeerde wiskunde en natuurkunde en doceerde deze vakken aan een Chileense universiteit. Na de staatsgreep van 1973 bleef hij als docent aan de universiteit verbonden. 
 

Bron : El País, De Morgen
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug