Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chaos bij verkiezingen Honduras

Datum : 30/11/2017
Land : Honduras

Chaos bij verkiezingen Honduras

De kandidaat van de oppositie,  Salvador Nasralla, heeft gezegd de uitslag van de stemming niet te zullen respecteren. Eerder hadden zowel hij als zijn rivaal – zittend president Juan Orlando Hernández, een schriftelijke verklaring getekend waaron ze beloofden de uitslag te zullen respecteren.

Volgens Nasralla en zijn aanhangers heeft de Kiesraad de uitslagen gemanipuleerd. Op het moment, met 82 procent van de stemmen geteld, gaat Hernández aan de leiding met een miniem verschil: 42,21 procent van de stemmen tegen 42,11 procent voor Nasralla. 

De verkiezingen vonden afgelopen zondag plaats en maandag had Nasralla een voorsprong van vijf punten op Hernández. Na maandag stopten de updates op de site van de Kiesraad. Na hervatting ervan begon de voorsprong van Nasralla drastisch te dalen en sinds gisteren leidt Hernández.

Aanhangers van Nasralla zijn in meerdere steden van het land de straat op gegaan om te protesteren. Nasralla zelf noemde het document dat hij had getekend “van geen waarde”, het was een “val waarin hij was gelopen”.

De oppositie en internationale waarnemers waren argwanen over de traagheid waarmee stemmen worden geteld in een land van nog geen tien miljoen inwoners. Volgens de autoriteiten duurt het lang voordat stemmen uit afgelegen gebieden het centrum hebben bereikt. Hernández had na de eerste uitslagen gezegd dat stemmen uit deze gebieden voor hem zouden zijn.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken roept de autoriteiten in Honduras op snel de uitslagen te controleren. 

Bron : La Prensa, BBC
Bookmark and Share


Terug