Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chapecoense staat er weer

Datum : 27/01/2017
Land : Brazilië

Chapecoense staat er weer

Afgelopen weekend speelde de zuid-Braziliaanse voetbalclub Chapecoense haar eerste wedstrijd weer, nadat vrijwel het hele team in november 2016 omgekomen was bij een vliegtuigongeluk in Colombia.

Overlevenden Neto, Alan Ruschel en Jackson Follmann kregen de Copa Sudamericana uitgereikt, die hun team kreeg ondanks dat het de wedstrijd tegen Atlético Nacional uit Medellín niet kon spelen. Voor reservedoelman Follmann (foto) was het de eerste keer dat hij uit het ziekenhuis kwam na een beenamputatie.

Wat betreft de andere overlevenden van het team dat voor het eerst de finale van de Copa bereikt had, Neto kan inmiddels weer enigszins lopen zonder krukken, terwijl Alan Ruschel in mei zelfs weer hoopt te kunnen voetballen.

In een stadion vol met emoties kregen de familieleden van de omgekomen spelers, journalisten en clubbestuurders medailles uitgereikt. “Het was een moeilijke dag, een beetje triest, maar ook een dag waarop we de steun van al deze mensen voelden”, zei Dhayane Pallaoro, wiens vader Sandro de geliefde clubvoorzitter was.

De moeder van een van de omgekomen journalisten vertelde hoe het haar zoons droom was om verslag te doen van Chapecoense. “Hij leefde voor hen”, zei ze. “En hij stierf met hen.”

Aan het hek langs het veld in het Arena Conda-stadion waren duizenden papieren zwanen en harten opgehangen. Groen-witte linten hingen van de thuistribune, terwijl in spandoeken en liederen de ‘eeuwige kampioenen’ geëerd werden als troost voor de nabestaanden. In de 71e minuut applaudisseerde het volle stadion een minuut lang voor de in totaal 71 slachtoffers.

De vriendschappelijke wedstrijd tegen Palmeiras, de laatste tegenstander van vóór de vliegramp, eindigde in 2-2. Voor de radio werd verslag gedaan door Rafael Henzel. Het was zijn eerste verslag weer na de crash die hij als enige van de 21 journalisten aan boord overleefde.

Bron : BBC
Bookmark and Share


Terug