Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chávez benoemt Maduro tot vicepresident

Datum : 12/10/2012
Land : Venezuela

Chávez benoemt Maduro tot vicepresident

Hugo Chávez, die zondag herkozen is als president van Venezuela, heeft Nicolás Maduro benoemt tot zijn vicepresident. Hij zal de huidige vicepresident, Elias Jaua, gaan vervangen.

Maduro werd al langer als een mogelijke opvolger van Chávez gezien en is een van zijn beste bondgenoten. Hij werd dan ook vaak aan zijn zijde gezien toen hij behandeld werd tegen kanker. Maduro was sinds 2006 minister van Buitenlandse Zaken en had een prominente rol binnen de regering en partij Partido Socialista Unido de Venezuela (PSUV) van Chávez.

Maduro wordt president als Chávez zijn taken niet meer kan uitvoeren. Als dit in de eerste vier jaar van zijn zes jaar durende mandaat gebeurt, dan zal hij hem vervangen voor een periode van maximaal dertig dagen, waarna vervolgens nieuwe verkiezingen gehouden zullen worden. Als Chávez zijn functie niet meer kan uit oefenen in de laatste twee jaar van zijn mandaat, volbrengt de vicepresident de rest van zijn termijn.

De huidige vicepresident, Elias Jaua, zal tegen Chávez' tegenstander Capriles strijden in de gouverneursverkiezingen in de staat Miranda. Met de benoeming van een nieuwe vicepresident is dus gelijk begonnen aan de campagne voor de eerste ronde van de regionale verkiezingen die op 16 december gehouden zullen worden houden.

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug