Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Chávez dreigt banken te nationaliseren

Datum : 01/02/2012
Land : Venezuela

Chávez dreigt banken te nationaliseren

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de banken opnieuw gewaarschuwd: ofwel ze verruimen hun kredieten aan de agrarische sector, ofwel ze zullen de repercussies voelen. In zijn televisieprogramma Aló, Presidente, driegde Chávez de drie grootste banken - Banesco, BBVA Banco Provincial y Mercantil – met nationalisering, als ze niet meewerkten aan de eisen van de revolutie.

Het is niet de eerste keer dat Chávez de banken dreigt met nationalisering. In januari 2010 zei hij in een telefoongesprek, dat werd uitgezonden door de nationale televisie, tegen Pedro Rodríguez, de directeur van BBVA, dat hij zich aan de wet moest houden of anders de bank aan hem moest overdragen. “Zeg me hoeveel de bank waard is, ik ga niet met u onderhandelen.”

Sinds Chávez aan de macht is, vanaf 1998, is de bemoeienis van de staat met het bankwezen gegroeid. Van de 27 financiële instellingen die in Venezuela werkzaam zijn, zijn er acht van de staat. De grootse is de Banco Venezuela, het vroegere filiaal van de Banco Santander, die in 2008 is genationaliseerd.

 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug