Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chávez opent paleis voor slachtoffers overstromingen

Datum : 02/12/2010

Chávez opent paleis voor slachtoffers overstromingen

VENEZUELA – Omvangrijke overstromingen en aardverschuivingen ten gevolge van de al wekenlang aanhoudende regen in Venezuela hebben inmiddels 25 dodelijke slachtoffers gemaakt. Daarnaast zijn circa 30 duizend mensen gedwongen te vluchten. Dit heeft president Hugo Chávez verleid tot een opmerkelijke stap.
In een live-uitzending op de staatstelevisie ontving de president, gekleed in een olijfgroen militair uniform, 26 getroffen families en beloofde hen dat ze een jaar lang onderdak zullen krijgen in zijn presidentieel paleis. Vervolgens kregen de watersnoodslachtoffers een rondleiding door hun nieuwe onderkomen. “Als jullie vertrekken”, aldus Chávez, “dan zal het zijn naar een appartement van jullie zelf”.
Het Miraflores Paleis in Caracas, gebouwd in neoklassieke stijl, fungeert al ruim honderd jaar als ambtswoning van de president van Venezuela.

Volgens zijn critici is de opmerkelijke actie van Chávez vooral een afleidingsmanoeuvre. Op deze manier, zo zeggen zij, probeert de president de media-aandacht naar zich toe te trekken, om te voorkomen dat deze zich richt op het gebrek aan preventieve maatregelen tegen de overstromingen. Bovendien wijst de oppositie op het feit dat de overstromingen onnodig veel slachtoffers maken, vanwege het falen van de regering inzake het oplossen van het huizentekort. Veel mensen zijn daardoor gedwongen te blijven wonen in krottenwijken in de heuvels, die bijzonder kwetsbaar zijn voor overstromingen en aardverschuivingen.
Verder wordt Chávez demagogie verweten, omdat hij in zijn paleis slechts een symbolisch klein deel van het totaal aantal slachtoffers kan ontvangen.
(The New York Times)

Bookmark and Share


Terug