Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chávez: "VS willen oorlog tussen Venezuela en Colombia"

Datum : 29/03/2011
Land : Venezuela

Chávez: "VS willen oorlog tussen Venezuela en Colombia"

De Verenigde Staten (VS) “genereren een oorlog” tussen Venezuela en Colombia. Dat heeft de Venezolaanse president, Hugo Chávez, gezegd, enkele dagen voor zijn bezoek aan Colombia. Volgens het staatshoofd moedigen de VS geweld aan in Venezuela met het oog op de presidentsverkiezingen in 2012, waarbij Chávez voor zijn derde termijn als president zal gaan.

“We moeten de vrede garanderen, omdat de ‘yankees’ een plan hebben om een oorlog tussen Colombia en Venezuela te veroorzaken, uiteraard om Chávez af te zetten, en daarna komt de interventie”, aldus Chávez in zijn wekelijkse televisieuitzending Alo Presidente.

Venezuela en Colombia hebben al jaren een moeizame relatie met elkaar. Na de verkiezingswinst van Chávez in 1999 beschuldigde ex-president Uribe van Colombia zijn collega ervan linkse rebellenbewegingen te financieren. Nu Uribe afgelopen zomer is opgevolgd door Juan Manuel Santos lijkt de relatie tussen de buurlanden te verbeteren.

Aanstaande vrijdag zullen Chávez en Santos elkaar ontmoeten in de Colombiaanse kuststad Cartagena. Met dit bezoek sluit Chávez een minitour door Latijns-Amerika af, na eerder Argentinië, Uruguay en Bolivia aan te hebben gedaan.

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug