Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Chávez waarschuwt Venezolaanse banken

Datum : 30/01/2012
Land : Venezuela

Chávez waarschuwt Venezolaanse banken

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft zijn land gewaarschuwd dat hij banken die weigeren landbouwprojecten die zijn regering ondersteunt te financieren, kan nationaliseren. Chávez zei dat enkele van de voornaamste banken het nalieten te voldoen aan de legale eis dat tenminste 10 procent van het bedrag dat zij uitlenen nationale ontwikkelingen moet ondersteunen. De regering heeft de afgelopen jaren al verschillende privébanken overgenomen vanwege zogenaamde ongeregeldheden.

Chavez sprak deze waarschuwing uit tijdens zijn wekelijkse radio- en televisieprogramma, dat werd uitgezonden vanuit de deelstaat Barinas, een gebied met belangrijke boerderijen en veebedrijven. De Venezolaanse president noemde in het bijzonder drie banken – Banesco, Banco Mercantil en Banco Provincial – en beschuldigde hen van het goedkeuren van leningen voor grote landeigenaren en grote bedrijven, in plaats van dat zij kleine boeren steunen. “Banken van Venezuela, private en publieke banken, of jullie financieren landbouwprojecten of we zullen maatregelen nemen. Er is geen alternatief”, zei hij. Daarnaast zei hij de onteigening van grote stukken land te willen doorvoeren om dit land aan de kleine boeren te geven.

Het proces van de landbouwreformatie heeft veel arme plattelanders in Venezuela de kans gegeven om zelf voor het eerst hun eigen land te bewerken. Maar critici – ook grote veefokkers en boeren die hun land hebben verloren – zeggen dat de reformatie ervoor heeft gezorgd dat er nu grote druk staat op de voedselvoorraad en voedselprijzen. Chavez, die Venezuela al dertien jaar regeert, hoopt aanstaande oktober herkozen te worden om zo de sociale “revolutie” in Venezuela te kunnen doen toenemen.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug