Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chavez weigert bevoegdheden terug te geven

Datum : 21/01/2011

Chavez weigert bevoegdheden terug te geven

VENEZUELA - De Venezolaanse president Hugo Chávez weigert de bijzondere bevoegdheden die hij afgelopen maand van het nationaal parlement gekregen heeft, op te geven. De bevoegdheden werden hem voor een termijn van 18 maanden geschonken om snel te kunnen reageren op de verwoestende overstromingen die het land teisterden. De wet die dit toestaat, geeft de president volgens critici een volmacht die grenst aan een dictatoriale macht.
Nadat begin januari echter een nieuw parlement werd geïnstalleerd, waarin voor het eerst in jaren een duidelijke oppositie tegen Chávez huist, ontstond er steeds meer kritiek op deze maatregel. Daarop beloofde de president afgelopen zaterdag de termijn van zijn bijzondere bevoegdheden in te korten van 18 naar 5 maanden. Dit aanbod wordt door analisten gezien als een ‘verandering van tactiek’ om meer populariteit te krijgen onder de middenklasse.
Gisteren heeft de president echter besloten de bevoegdheden te behouden tot het einde van de oorspronkelijke termijn. Als reden hiervoor geeft hij de wantrouwende reactie van de oppositie. Afgelopen woensdag eiste namelijk een lid van de oppositiepartij Un Nuevo Tiempo dat de speciale bevoegdheden van de president compleet en onmiddellijk opgeheven zouden worden. De reactie van Chávez: “Ik heb ze een hand toegestoken voor een dialoog. Ik heb aangeboden ze de speciale bevoegdheden in mei in te leveren, maar ze willen alles of niets. De oppositie heeft arrogantie en onmenselijkheid getoond. Ik ben veel bekritiseerd door mijn eigen partij, omdat ik de bevoegdheden eerder wilde inleveren, en vervolgens komt de oppositie en verpest het. Daarom zal ik nu de volmachten behouden. Omdat ik ze nodig heb. Omdat het volk ze nodig heeft”.

(El Tiempo/BBC)

 

Bookmark and Share


Terug