Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chavisme wint regionale verkiezingen in Venezuela

Datum : 17/12/2012
Land : Venezuela

Chavisme wint regionale verkiezingen in Venezuela

De Socialistische Partij van president Hugo Chávez heeft in 20 van de 23 Venezolaanse provincies de verkiezingen gewonnen. De oppositie behield drie provincies,waaronder Miranda. Daar werd gouverneur en ex-presidentskandidaat Henrique Capriles herkozen.

De kaart van Venezuela is daarmee sinds gisteren weer wat roder geworden. De oppositie van de Tafel van Democratische Eenheid (MUD) raakte vier provincies, waaronder de belangrijke provincies Zulia en Carabobo, kwijt aan de Verenigde Socialistische Partij (PSUV) van Chávez. Zulia is de wieg van de oliesector en Carabobo is het industriële hart van het land. Bij de regionale verkiezingen  zijn gouverneurs gekozen en regionale parlementen. Het aantal mensen dat heet gestemd bedraagt 53 procent; een stuk lager dan de 80 procent bij de presidentsverkiezingen afgelopen oktober, waar Chávez werd herkozen.  Het waren de eerste verkiezingen waarbij Chávez niet aanwezig was. Hij is in Cuba herstellende van een vierde operatie wegens kanker.

De oppositie behield de provincie Miranda, waar Capriles met 50,35 procent van de stemmen zijn tegenstander Elías Jaua, de vicepresident en rechterhand van Chávez tot oktober, versloeg.  Chávez heeft intussen Nicolás Maduro aangewezen als zijn mogelijke opvolger, in geval hem iets overkomt. In Zulia won de kandidaat van de PSUV, Francisco Arias Cárdenas, met 50,99 procent van de oppositiekandidaat en huidig goeverneur Pablo Pérez. Ook in Táchira, Carabobo en Nueva Esparta wonnen de socialistische kandidaten.

De secretaris van de MUD, Ramón Guillermo Aveledo, heeft aangekondigd een hertelling aan te vragen in de provincies waar ze met een kleine marge is verslagen. “Pas dan erkennen we de uitslag”, meldde hij na de eerste uitslagen van het Kiesbureau. In de provincie Bolívar was het verschil het kleinst: minder dan een tiende procent. Het Kiesbureau verklaarde Francisco Rangel Gómez tot winner met 43,77 procent van de stemmen. Maar oppositiekandidaat Andrés Velásquez heeft de overwinning opgeëist: “Ik ben de nieuwe gouverneur van Bolívar en dat is absoluut duidleijk. Ik roep de bevolking op de straat op te gaan om deze overwinning te verdedigen.”

Maduro noemde de overwinning van de PSUV “immens”. “Vandaag heeft het volk de waarheid gewaardeerd en het doorzettingsvermogen; en meer, het is een cadeau van liefde voor Hugo Chávez. Vandaag heeft het volk Chávez niet in de steek gelaten”, zei hij voor televisie.

De aandacht zal zich nu vooral richten op de gezondheidstoestand van Chávez. Hij moet zijn nieuwe ambtstermijn op 10 januari beginnen. Mocht hij aftreden, dan moeten er binnen dertig dagen nieuwe verkiezingen plaatsvinden: de derde maal binnen vijf maanden.

 

Bron : BBC World News, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug