Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Che Guevara-postzegel stuit op protest

Datum : 11/10/2017
Land : Cuba

Che Guevara-postzegel stuit op protest

Een Ierse postzegel waarop de revolutionair Che Guevara te zien is heeft tot veel protest geleid onder Cubaans-Amerikanen. Op de postzegel, die ter ere van het 50-jarig jubileum van de dood van Guevara werd gedrukt, is het iconische beeld van de strijder te zien gemaakt door de Ierse kunstenaar Jim Fitzpatrick. De in Argentinië geboren Guevara was de zoon van een ingenieur met Ierse roots, Ernesto Guevara Lynch. Op de cover van de postzegels was een citaat van hem afgedrukt: "In de aderen van mijn zoon stroomt het bloed van Ierse rebellen."

In Ierland werd de postzegel "volgens de normale procedure" goedgekeurd, aldus een persvoorlichter van de Ierse overheid. Toch reageerden in Amerika veel mensen met een Cubaanse achtergrond geschokt. "Veel mensen beschouwen Guevara als een massamoordenaar die niet geëerd zou moeten worden," aldus de Cubaans-Amerikaanse journalist Ninonska Perez.  

Ook op andere plekken leidde het herdenken van de dood van Guevara tot gemengde reacties. In Bolivia organiseerde president Evo Morales een serie evenementen om Guevara te herdenken, met als bijkomend doel het "opnieuw lanceren van de anti-imperialistische strijd." Boliviaanse militairen organiseerden juist een herdenkingsdienst voor de soldaten die om zijn gekomen tijdens de opmars van Guevara's guerrillatroepen in het land. 

In La Higuera, het dorp waar Guevara op 9 oktober 1967 om het leven kwam, waardeert men de bekende communist om een heel andere reden: hij is hun voornaamste bron van inkomen. In het kleine dorp zijn zes hostels, vooral gericht op toerisme rondom de plek waar Guevara omkwam. Precies vijftig jaar na zijn sterfdag worden zo'n 10.000 bezoekers verwacht, waaronder activisten, regionale leiders, Cubaanse autoriteiten en de kinderen van Guevara. 

Bron : BBC, The Guardian
Bookmark and Share


Terug