Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Chevron en YPF tekenen deal

Datum : 20/12/2012
Land : Argentinië

Chevron en YPF tekenen deal

Het Amerikaanse Chevron en het genationaliseerde YPF Argentinië hebben woensdag een partnerschap getekend om een miljard dollar te investeren in de ontwikkeling van schalieolie. De reserves bevinden zich in Vaca Muerta, in de grondstofrijke Patagonische provincie Neuquén.

De directeur van YPF, Miguel Galuccio, zei in een videoconferentie in Houston met Ali Moshiri, directeur van Chevron’s Latijns Amerika afdeling, dat de bedrijven zullen opereren in de gebieden Loma La Lata Norte en Campana binnen de Vaca Muerta olievelden. De details van de permanente deal zullen in de komende vier maanden onderhandeld worden. De bedrijven zeiden dat de intentieverklaring in een eerste joint venture voorziet om tot honderd niet-conventionele oliebronnen te boren voor een bedrag van een miljard dollar. De overeenkomst is de eerste die YPF heeft bereikt met een buitenlandse oliemaatschappij om te investeren in Argentinië, sinds de regering het bedrijf nationaliseerde door 51 procent van Repsol’s aandelen over te nemen. Repsol beweert de rijke schaliereserves te hebben ontdekt.

Volgens een onafhankelijk rapport, uitgebracht door YPF in februari, bezit Vaca Muerta ten minste 23 miljoen vaten aan olie-equivalenten. Argentinië bezit de op twee na grootste schaliegasreserves, na de Verenigde Staten en China. Galuccio noemde de overeenkomst een belangrijke stap voor YPF. Het in mei genationaliseerde bedrijf heeft gezegd dat om de productie te stimuleren het meer dan 30 miljard dollar in de komende vijf jaar dient te investeren, waarvan er 4,5 miljard afkomstig is van strategische partners.

Foto: Ali Moshiri (links) en Miguel Galuccio (rechts)

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug