Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Chevron investeert 1,5 miljard dollar in Argentijnse schalievelden

Datum : 17/07/2013
Land : Argentinië

Chevron investeert 1,5 miljard dollar in Argentijnse schalievelden

Afgelopen dinsdag heeft de Noord-Amerikaanse oliegigant Chevron een akkoord gesloten met het Argentijnse staatsoliebedrijf YPF. De twee zijn overeengekomen dat Chevron 1,5 miljard US dollar investeert in de exploitatie van olie- en gasvelden in de Argentijnse deelstaat Neuquén. Hoewel voor de Argentijnse regering het veiligstellen van de nationale energievoorraad het voornaamste doel is van het samenwerkingsverband, zeggen critici dat de regering Kirchner haar land in de uitverkoop doet door buitenlandse investeerders in de oliesector bijna vrij spel te geven.    

YPF hoopt dat de gas- en olievoorraden uit het Neuquén-veld een einde kunnen maken aan de dure import van brandstoffen. Op langere termijn moet Argentinië weer een brandstofexporteur van formaat worden, is de wens van de regering Kirchner. Daarvoor heeft haar regering de regels in de oliesector waaraan buitenlandse investeerders zich dienen te houden versoepeld. Analisten uit de energiesector spreken over “een op maat gemaakte regelgeving voor Chevron.” Zo mogen buitenlandse bedrijven, c.q. Chevron, twintig procent van hun productie exporteren. Bovendien zijn de hieruit verkregen winsten vrij van iedere vorm van belasting, en hoeven deze winsten niet in Argentinië te blijven.  

Chevron gaat de gas- en olievelden in Neuquén exploiteren door middel van de omstreden schalietechniek waarbij water, zand en chemicaliën onder hoge druk horizontaal in bepaalde aardlagen worden geperst. Enkele uren voordat YPF en Chevron het akkoord ondertekende, verzamelde zich leden van de inheemse Mapuche gemeenschap bij Vaca Muerta, het gebied in Neuquén waar de schalieboringen plaats gaan vinden. De leden van de gemeenschap zijn ziedend over de werkwijze van YPF. “Het akkoord is stiekem gemaakt. Wij zijn in de tien maanden van vooroverleg niet één keer geraadpleegd. Bovendien, door met Chevron in zee te gaan heeft YPF de ergste van alle buitenlandse oliebedrijven hierheen gehaald.” Tegen Chevron lopen in de Verenigde Staten, Canada en Ecuador rechtszaken wegens milieuvervuiling. In een reactie noemde YPF de kritiek uit inheemse hoek “ongefundeerd.” 

Bron : Wall Street Journal, La Nación
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug