Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Chikungunya-virus nu ook in Guyana

Datum : 31/05/2014
Land : Guyana

Chikungunya-virus nu ook in Guyana

Het chikungunya-virus dat in het Caribisch gebied om zich heen grijpt, komt steeds dichter bij Suriname. In Guyana hebben de autoriteiten dinsdag de eerste twee gevallen van de op dengue lijkende ziekte bevestigd. De slachtoffers zijn een kleuter en een vrouw uit Canje in Berbice, meldde de Guyanese overheidsvoorlichtingsdienst GINA. Berbice grenst aan Suriname. In Frans-Guyana, waar de ziekte al eerder is opgedoken, zijn tot nu toe zeker 170 besmette personen geregistreerd. Chikungunya wordt overgebracht door dezelfde muskiet die ook het dengue-virus op de mens overbrengt.

Begin mei deelde directeur Leslie Resida van het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG) de Ware Tijd mee dat er nog geen gevallen in Suriname zijn gemeld. "Maar we blijven alert", onderstreepte hij toen.  Tijdens een persconferentie dinsdag zei de Guyanese minister van Volksgezondheid, Bheri Ramsarran, dat de twee gevallen vorige week zijn bevestigd. Guyana had monsters van dertig verdachte gevallen voor onderzoek opgestuurd naar het Caribbean Public Health Agency op Trinidad & Tobago, waarvan twee als chikungunya-gevallen zijn bevestigd.

Intussen is het ministerie met bespuitingsactiviteiten in het Berbice-gebied en andere plaatsen begonnen om muskieten te bestrijden. Ook zijn voldoende medicamenten aangerukt om besmette personen te kunnen behandelen. Daarnaast zijn de grensposten geïnstrueerd extra alert te zijn op mogelijke besmette personen. De ziekte heeft min of meer dezelfde symptomen van dengue zoals koorts en gewrichtspijnen, maar ook hoofdpijn, spierpijn en huiduitslag kunnen zich voordoen. De eerste gevallen van chikungunya in de regio werden eind 2013 gemeld.

 

Bron : De Ware Tijd
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug