Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Chileens Congres stemt in met belastinghervorming

Datum : 05/09/2012
Land : Chili

Piñera kan blij zijn: Het Chileense Congres keurde gisteren belangrijke belastinghervormingen goed, waarmee hij fondsen heeft voor een grondige herziening van de scholen, die doelwit zijn van nationale protesten. Het is een overwinning voor de impopulaire president, een maand voor de gemeenteverkiezingen. 

De belastinghervorming zorgt voor een stijging van de staatsinkomsten met zo’n miljard dollar per jaar – ongeveer 0.4% van het BNP van de grootste koperproducent ter wereld. Bedrijven komen in een hoger belastingtarief van 20 procent en er zijn minder mazen om belasting te ontduiken. Toch blijft het belastingtarief achter bij het Latijns-Amerikaans gemiddelde van 25.06 procent in 2011, volgens accountantskantoor KPMG.

Miljardair Piñera, de meest impopulaire president sinds de terugkeer van de democratie in 1990, onthulde de plannen in april als antwoord op de massale door studenten geleide protesten voor gratis onderwijs en grotere gelijkheid. Hoewel Chili lange tijd gold als een economisch model in Latijns Amerika, staat het land onderaan op de lijst van 43 landen die lid zijn van de Organisatie van Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD). De hervorming zal naar verwachting de studentenprotesten voor gratis en beter onderwijs niet doen verstommen.
De hervorming kan zorgen voor een kleine boost van Piñera’s conservatieve blok bij de presidentsverkiezingen van 2013. Er wordt verwacht dat de voormalige, linkse president Michelle Bachelet een comeback voorbereidt. “Dit gaat rechts zeker meer helpen dan Michelle Bachelet”, meent Ricardo Israel, docent recht en politieke wetenschap aan de Autonome Universiteit van Chili. “Rechts pakt een vlaggenschip af van Bachelets campagne, ze zal nog meer naar links moeten opschuiven.”
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug