Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Chileens Hooggerechtshof stemt in met Aysen-dam

Datum : 05/04/2012
Land : Chili

Chileens Hooggerechtshof stemt in met Aysen-dam

Het Chileense Hooggerechtshof heeft ingestemd met de bouw van een dam in Patagonië, in het zuiden van het land. Het hof verwierp een beroep van milieugroepen die vrezen dat het miljardenproject het fragiele ecosysteem van Patagonië zal verwoesten.

Het project waardoor zesduizend hectare land onder water komt te staan, moet nog door de regering worden goedgekeurd. Het heeft een groot aantal protesten losgemaakt, waarvan sommige gewelddadig. Het Hooggerechsthof heeft al zeven beroepen tegen het HidroAysen project afgewezen. Het project is een joint-venture van het Spaanse energiebedrijf Endesa en het Chileense Colbun.

Tegenstanders wijzen op het gevaar voor het Laguna San Rafael Nationaal Park en op het gevaar voor de huemul, een bedreigde hertensoort in de Andes. Het project behelst de bouw van vijf dammen in de rivieren Baker en Pascua, die uitmonden in de Pacifische Oceaan. Ze zouden meren droogleggen in een regio die bekend staat voor haar landschappelijke schoonheid van gletsjersm bergen en fjorden. Volgens de regering zijn de dammen noodzakelijk voor de groeiende Chileense behoefte aan energie.

De regering moet nog toestemming geven voor de bouw van een 2000 kilometer lange transmissielijn die energie naar de hoofdstad Santiago moet leiden. Als de regering toestemt, straten de werkzaamheden in 2014. Ze zullen naar verwachting tien jaar in beslag nemen. Volgens HidroAysen is het project een kosteneffectief, duurzaam, betrouwbaar en ecologisch uitvoerbare bron van energie
 

Bron : BBC WORLD
Bookmark and Share


Terug