Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Chileens medicijn tegen uitzaaiingen kanker

Datum : 04/05/2018
Land : Chili

Chileens medicijn tegen uitzaaiingen kanker

Volgens onderzoekers van het Chileense Centrum voor Onderzoek naar Chronische Ziektes en van de Universiteit van Chili, heeft geelwortel (bestanddeel van kerriepoeder) een nog heilzamer werking dan tot nu toe al vaak werd aangenomen. Volgens hen is een emulsie gebaseerd op geelwortel geschikt om de uitzaaiing van kankercellen te stoppen.

Zij baseren dit oordeel op dierproeven, waarbij hun formule uitzaaiingen compleet deed verdwijnen. Geelwortel heeft veel bekende gezonde eigenschappen, maar het probleem is dat het niet goed oplost en daardoor niet volledig opgenomen kan worden door het menselijk lichaam waardoor de heilzame werking niet volledig is.

Het onderzoeksteam onder leiding van Dr. Andrew Quest en Dr. Felipe Oyarzún hebben nu een emulsie (een mengsel van normaal niet mengbare vloeistoffen die onder normale omstandigheden geen stabiel en homogeen mengsel vormen) ontwikkeld dat de kanker bestrijdende eigenschappen van geelwortel, ook wel kurkuma genaamd, versterkt. “Het is een heel klein medicijn waarin geelwortel is opgelost, en dat op verschillende manieren eenvoudig toegediend kan worden”, aldus Dr. Quest.

Daarnaast kan het middel ook goed gedroogd bewaard worden waarbij het, indien opgelost in water, haar heilzame werking behoudt. Met name melanomen, een agressieve vorm van huidkanker, waren goed te behandelen. De ‘nanoemulsie’ richt zich direct op de kwetsbare cellen. Volgens Dr. Oyarzún was er bij 100 procent van de behandelde proefdieren geen sprake meer van uitzaaiing of het opnieuw opkomen van melanomen.

Professor Oyarzún hoopt het model nu uit te kunnen breiden naar andere dieren en ook geschikt te maken voor mensen. “Wij denken dat deze formule belangrijke positieve gevolgen kan hebben voor de bestrijding van kanker.” Veelbelovende kontakten met het ziekenhuis San Borja Arriarán in Santiago zijn inmiddels gelegd.

Maar hoe veelbelovend ook, op dit moment ontbreekt het nog aan inzicht in de gevolgen van de geelwortelemulsie op de uitzaaiingen van andere vormen van kanker, en bovendien aan de financiën om dit onderzoek op te zetten.

Bron : www.biobiochile.cl
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug