Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileens parlementslid aangeklaagd wegens moorden

Datum : 16/09/2014
Land : Chili

Chileens parlementslid aangeklaagd wegens moorden

Een lid van het Chileense parlement is aangeklaagd wegens de moord op drie linkse militanten tijdens het regime van Pinochet.

Rosauro Martinez was een kapitein in het leger tijdens het incident in 1981. Hij leidde een patrouille in zuid Chili die zocht naar leden van de MIR, een Revolutionaire Linkse Beweging die erop uit was om Pinochet af te zetten. Er volgde een vuurgevecht waarbij elf mensen de dood vonden. De exacte details van de gebeurtenis blijven echter een mysterie.

Martinez zegt dat hij het legerprotocol volgde. Maar enkele voormalige dienstplichtigen die bij hem waren zeggen dat hij excessief geweld gebruikte. Het 64-jarige lid van de conservatieve Nationale Vernieuwingspartij zit in het parlement sinds begin negentig toen Generaal Pinochet zijn macht opgaf en Chili democratiseerde. In juni van dit jaar verloor Martinez zijn immuniteit. In Valdivia, op donderdag 11 september, werd hij gearresteerd. Dat was ook de dag waarop Pinochet 41 jaar geleden zijn coup pleegde en aan zijn zeventien jaar lange regeerperiode begon.

“Chili heeft meer waarheid nodig en meer gerechtigheid zodat we nooit de meer de horror van de dictatuur hoeven te beleven,” aldus regeringswoordvoerder Alvaro Elizalde. Ongeveer 3200 mensen zijn vermoord en 38000 anderen werden gemarteld gedurende het Pinochet regime, volgens de regering. 

Bron : BBC, Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug