Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense ambassadeur in Argentinië stapt op

Datum : 14/06/2010

Chileense ambassadeur in Argentinië stapt op

Na positieve uitspraken over de dictatuur van Pinochet heeft de Chileense ambassadeur in Argentinië, Miguel Otero, op 8 juni zijn biezen moeten pakken. In een interview met de Argentijnse krant El Clarín had Otero gezegd dat "het grootste deel van Chili niets had gemerkt van de dictatuur, maar zich opgelucht voelde". Als de militairen op 11 september 1973 niet hadden ingegrepen, zou "Chili nu als Cuba zijn".
De centrumlinkse oppositie in Chili reageerde verontwaardigd. Otero betuigde spijt over zijn uitspraken. Minister van Buitenlandse Zaken Alfredo Moreno van de in maart aangetreden rechtse regering van president Sebastián Piñera, probeerde de zaak eerst af te doen als "persoonlijke meningen" van de ambassadeur. Veel rechtse politici vielen hem daarin bij, maar de rechtse senator Andrés Allemand, die zelf graag minister van Buitenlandse Zaken had willen worden, stelde duidelijk dat "ambassadeurs bij het uitoefenen van hun functie geen persoonlijke meningen kunnen uiten".
Uiteindelijk werd de druk te groot, ook van Argentijnse kant, en stapte Otero op 8 juni op. De regering is op zoek naar een geschikte opvolger.
(La Nación)

Bookmark and Share


Terug