Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Chileense dichter Gonzalo Rojas (93) overleden

Datum : 26/04/2011
Land : Chili

Chileense dichter Gonzalo Rojas (93) overleden

De Chileense dichter Gonzalo Rojas, die bekend staat als een van de grootste moderne schrijvers van Latijns Amerika, is maandag op 93-jarige leeftijd overleden. Zijn familie heeft dit bekendgemaakt. Rojas bezweek aan de gevolgen van een herseninfarct die hem ruim twee maanden geleden trof.

De in 1917 geboren schrijver begon zijn auteursloopbaan in de jaren dertig. Rojas heeft veel gedichten geschreven, waarvan een groot deel is vertaald in verschillende talen. Zijn belangrijkste werken zijn onder andere Contra la Muerte, Tegen de dood, (1964) en Oscuro, Donker, (1977). Ook won hij verschillende literatuurprijzen, inclusief de Premio Miguel de Cervantes (Cervantesprijs) in 2003, de belangrijkste prijs voor Spaanstalige literatuur is.

Rojas werd gedwongen om een aantal jaar in ballingschap te leven na de militaire staatsgreep van Gen Augusto Pinochet in 1973. Volgens de Chileense minister van onderwijs is het overlijden van Rojas “een groot verlies voor de Chileense literatuur”.

Bron : ANP, BBC
Bookmark and Share


Terug