Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense ex-legerleider veroordeeld

Datum : 12/11/2018
Land : Chili

Chileense ex-legerleider veroordeeld

Een Chileense rechtbank heeft de voormalige bevelhebber van het leger veroordeeld wegens medeplichtigheid aan de dood van 15 mensen na de militaire coup van 1973. Juan Emilio Cheyre werd veroordeeld tot drie jaar en een dag onder huisarrest.

Hij is de belangrijkste figuur die tot nu toe verantwoordelijk is gehouden voor misstanden tijdens het regime van generaal Augusto Pinochet. De moorden werden uitgevoerd door de beruchte "Karavaan van de Dood". Deze Karavaan van de Dood was een militaire eenheid die generaal Pinochet naar afgelegen Chileense gebieden stuurde om oppositieleiders op te sporen.

Onderzoeksrechter Mario Carroza, die vrijdag buiten de rechtbank sprak, zei dat de veroordeling van Cheyre - die tussen 2002 en 2006 het hoofd van het leger was - het 'egalitaire' rechtssysteem toonde dat Chili nu geniet.

Het incident waarvoor Cheyre werd veroordeeld, vond plaats in de noordelijke stad La Serena een maand na de staatsgreep in september 1973. Hij was een jonge officier in een regiment dat gestationeerd was in La Serena, toen de Karavaan van de Dood arriveerde in de stad en 15 linkse activisten doodde.

Dezelfde rechtbank veroordeelde op vrijdag zijn toenmalige hogere officier, Ariosto Lapostol, tot 15 jaar gevangenisstraf voor de moorden. De Karavaan van de Dood landde per helikopter in 16 steden en doodde 97 mensen tussen 30 september en 22 oktober 1973, volgens cijfers samengesteld door de ngo ‘Herinnering en Gerechtigheid’.

Pinochet zei dat er geen genade zou zijn voor "extremisten", en was naar verluidt geïrriteerd door het nieuws dat sommige commandanten in provinciale steden "zacht" waren geweest tegen politieke tegenstanders. Hij had de macht overgenomen van de democratisch gekozen regering van Salvador Allende.

Hij trad af in 1990 maar behield de functie van opperbevelhebber van het leger nog eens acht jaar. Naar schatting 3200 mensen werden vermoord en 28.000 gemarteld door agenten van de staat tijdens zijn dictatuur. Meer dan 1000 mensen worden nog steeds vermeld als vermist.

Pinochet stierf in 2006 op 91-jarige leeftijd zonder ooit terecht te hebben gestaan.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug