Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense ex-president Bachelet maakt zich op voor herverkiezing

Datum : 28/03/2013
Land : Chili

Chileense ex-president Bachelet maakt zich op voor herverkiezing

De voormalige president van Chili, Michelle Bachelet, heeft gezegd dat ze gaat voor een tweede ambtstermijn tijdens de presidentiële verkiezingen in november.

Bachelet werd in 2006 de eerste vrouwelijke president van Chili en eindigde haar termijn in 2010. De laatste drie jaar heeft ze gewerkt als hoofd van het agentschap voor gendergelijkheid van de Verenigde Naties in New York, UN Women. Volgens opiniepeilers maakt de centrumlinkse politica een goede kans tegen Laurence Golborne, de door de huidige president Sebastián Piñera gesteunde centrumrechtse kandidaat. Volgens de Chileense wet mogen zittende presidenten niet mee dingen naar een opeenvolgende termijn.

Bachelet verliet het presidentskantoor met een hoge mate van goedkeuring onder de bevolking, hoewel er veel kritiek is geweest op de reactie van haar kabinet op de aardbeving en tsunami in februari 2010. Daarbij kwamen meer dan 500 mensen om het leven, en een advocaat van de slachtoffers klaagde de oud-president en andere ambtenaren aan voor het “nalaten van assistentie”.

In de verkiezingen zal Bachelet het opnemen tegen twee huidige kabinetsleden. Zowel de minister van Openbare Werken, Laurence Golborne, die verantwoordelijk was voor de spectaculaire redding van de ingesloten mijnwerkers in 2010, als de minister van Defensie, Andrés Allamand,  hoopt de volgende leider van Chili te worden.

President Piñera werd de eerste rechtse Chileense leider in 20 jaar, toen hij werd gekozen in 2010. Zijn populariteit is echter drastisch gedaald en tijdens de lokale verkiezingen van vorige maand heeft zijn centrumrechtse alliantie een aantal belangrijke verliezen geleden, onder andere in de hoofdstad Santiago.
 

Bron : BCC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug