Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Kunst & Cultuur

Chileense film kanshebber Gouden Beer

Datum : 10/02/2015
Land : Chili

Chileense film kanshebber Gouden Beer

De Chileense film El club heeft grote indruk gemaakt op het filmfestival in Berlijn. In een dorpje aan de Chileense kust wonen vier wat oudere mannen en een jongere vrouw. Ze werken wat in huis en in de moestuin en trainen een hazewindhond voor wedstrijden, waarmee ze wat geld verdienen bij het gokken. Deze mannen waren priesters en zijn door de kerk met een soort prepensioen gestuurd wegens seks met minderjarigen en de vrouw is een non. Dit huis is een van de schuilplaatsen waar de kerk zondige priesters naar toe stuurt. Als een vijfde pedofiele priester arriveert, wordt het wankele evenwicht verstoord.

Regisseur is Pablo Larraín, die in 2008 internationaal doorbrak met Tony Manero. In 2012 kreeg hij een Oscarnominatie voor de beste buitenlandse film voor NO over de campagne die in 1988 leidde tot het wegstemmen van generaal Pinochet als president. De nieuwe film van Larraín raakt in Chili een gevoelige snaar. Volgens Larraín is “seksualiteit het grote complex van de kerk.” Maar hij verwacht geen protesten van de kerk: “Ze zullen er niet over praten, want dat zou ons publiciteit geven.” Hoofdrolspeler Alfredo Castro benadrukt: “De Chileense kerk streed voor de mensenrechten tijdens de dictatuur van Pinochet. Sinds twintig jaar is dat ten slechte veranderd. Soms vraagt men mij: ‘Waarom speel je toneel of in films?’ Omdat films misschien iets kun bereiken wat de rechtspraak niet heeft gekund.”

Er lijkt een verwijzing naar recente actualiteit in de film te zitten. Een priester die gaat onderzoeken wat er in dat huis gebeurt, arriveert in de auto van regisseur Larraín. Met hetzelfde model auto vluchtten de terroristen die bij Charlie Hebdo in Parijs een slachting hadden aangericht. Maar dat is toeval, de film werd eerder opgenomen.

Na de enthousiaste reacties bij de eerste vertoning staat El club op kop als kanshebber voor de Grote Beer van het Berlijnse filmfestival.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug