Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Chileense kiezer maakt ruk naar links bij gemeenteraadsverkiezingen

Datum : 31/10/2012
Land : Chili

Chileense kiezer maakt ruk naar links bij gemeenteraadsverkiezingen

De Chileense kiezer heeft bij de gemeenteraadsverkiezingen in het land een linkse voorkeur uitgesproken. De linkse Concertación coalitie heeft 43,1% van de stemmen gewonnen, terwijl de conservatieve Alianza coalitie 37,47% van de stemmen won. Opvallend is verder dat liefst 60% van de stemgerechtigde Chilenen afgelopen zondag niet naar het stemhokje is gegaan.
 
De verkiezingsuitslag is een duidelijk signaal voor de presidentiële verkiezingen die volgend jaar november in Chili worden gehouden. De huidige conservatieve president Sebastián Piñera nam in 2010 plaats als president en maakte daarbij een einde aan de twintig jaar durende overheersing van de Concertación coalitie. Veel Chilenen hoopten dat Piñera een einde zou maken aan de hardnekkige sociale ongelijkheid in het land, maar de verkiezingsuitslag wijst erop dat de kiezer weinig vertrouwen meer heeft in Piñera’s beleid.
 
Chili is een baken van economische groei in Latijns Amerika, maar kent desalniettemin een opvallend hoge sociale ongelijkheid. Het land heeft de hoogste inkomensongelijkheid van alle leden van de Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) en scoort daarnaast ook erg slecht op de kwaliteit van het onderwijs.
 
“Dit is een afwijzing van Piñera als persoon en de beloften van Alianza die niet zijn vervuld. Mensen hadden een hogere levensstandaard verwacht”, aldus Ricardo Israel, een politiek analist van Chili’s Universidad Autónoma.
 
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug